Kriterier

kriterier

Definition av kvalitetschoklad bean-to-bar ("Fine chocolate"):
Kvalitetschoklad är choklad som är tillverkad av högkvalitativa kakaobönor, innehåller äkta kakaosmör, har hög andel kakao i förhållande till socker, är fri från onödiga tillsatser och produceras på ett etiskt och hållbart sätt utan barnarbete.

Kvalitetschoklad bean-to-bar innehåller:

  • Inget annat fett än kakaosmör är tillåtet.
  • Vanilj (Äkta/Naturligt) är tillåtet.
  • Lecitin (Soja/Solros) är tillåtet.
  • Endast naturligt socker är tillåtet (International Chocolate Awards listar tillåtna varianter. T.ex. bet- eller rör-socker samt alternativt socker såsom kokossocker).
  • Inga artificiella tillsatser är tillåtna.
  • Kakaohalt bör vara minimum 60% för mörk choklad, 30% för mjölkchoklad och 25% för vit choklad (kakaosmör).
  • Undantag kan ges till certifierade/ekologiska råvaror.

När det gäller praliner och konfektyr är ett grundkrav att tillverkningen sker hantverksmässigt. Ett annat grundkrav är att chokladråvaran som används (couverturen) uppfyller kravet för kvalitetschoklad bean-to-bar.

Spårbarheten kan variera mellan olika produkter och typer av couverture. I samtliga fall gör vi därför en samlad lämplighetsbedömning av de produkter ni önskar ha med er på festivalen för att säkerställa att produkterna i tillräcklig grad uppfyller våra krav på etik, kvalitet och hållbarhet.

Vi förutsätter att samtliga utställare garanterar att deras produkter är fria från barnarbete och framställda på ett etisk och hållbart sätt. Kontroll på festivalen kan förekomma.